Sağlıklı beslen; Egzersiz yap; Sağlıklı kiloda kal / Mineraller
Özellikle obezite ile mücadelede sağlıklı ve dengeli beslenme ve uygun egzersiz programları neticesinde sağlıklı kiloya ulaşılabilmek ve bunu koruyabilmek büyük önem arzetmektedir.
Beslenmede dikkat edilecek ana kurallar;
Daha çok sebze ve meyve tüketilmesi
Baklagiller, sert kabuklu yemişler, tam tahıllar gibi bitkisel kaynaklı besinlerin tüketiminin artırılması
İşlenmiş ve paketlenmiş gıda tüketiminin azaltılması
Özellikle işlenmiş et tüketiminin azaltılması
Yerel ve mevsiminde gıdaların tercih edilmesidir.
Vitaminler ve mineraller hem kendi başlarına elzemdir, hem de makro besin ögelerine gerekli işlevlerinde yardımcıdır. Vücuda alınan makro ve mikro besin ögeleri arasındaki denge onlardan optimal yararlanmada, sağlığa katkılarında önemlidir.
Mikro besin ögeleri: Vitaminler ve mineraller
2 - Minareller:
Yetişkin insan vücudunun ortalama %6’sı minerallerden oluşur. Kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi mineraller iskelet ve diş yapısında yer alır. Demir, kobalt gibi mineraller kan yapımında, çinko ise bağışıklık sistemi için önemlidir. Bazı minerallerin kaynakları ve yetersizlik belirtileri Tablo’da özetlenmiştir.
Sıvı alımı:
Vücut suyu; içilen su ve içeceklerden (%80), besinlerde bulunan su (%20) ile besinlerden enerji elde edilirken açığa çıkan metabolik sudan (250-350 mL) karşılanır. Su yaşam için en elzem olan sıvıdır. Vücutta bütün kimyasal olaylar çözeltiler içinde oluştuğundan, organizmada yeterli miktarda sıvı bulunması yaşamın idamesi için elzemdir. Vücut suyu bebeklik çağında %80 iken yaş ilerledikçe azalarak ileri yaşlarda %60-50’lere düşer. Vücut suyunun %10 kaybı ölümle sonuçlanır. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) 2010 tarafından yetişkin erkeklerin günde 2.5 litre ve kadınların 2.0 litre (1 mL/kkal) olarak önerilen toplam sıvı alım miktarının %80’inin su ve içeceklerden (8- 10 bardak) sağlanması önerilmektedir. Geri kalan %20 ise besinlerde sağlanmaktadır. Gebelere günde ek olarak 300 mL ve emziren kadınlara 700 mL eklenmelidir. Sağlıklı beslenme ve onun idamesi için genetik yapıya, yaşa, cinsiyete, fizyolojik özelliklere, fiziksel aktivite durumuna göre gerekli olan günlük enerji ve besin ögeleri ile birlikte yeterli su da karşılanmalıdır.
Su yaşam için elzemdir!