Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Öğrenci ve Mezunlarına Devlet Teşvikleri artıyor

8 Temmuz 2024 tarihinde, Millî Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu öğrenci ve mezunlarına yönelik devlet destekleri ve teşviklerine ilişkin iş birliği protokolü imzalandı. İmza töreni, Gölbaşı Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'nde gerçekleştirildi.

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Öğrenci ve Mezunlarına Devlet Teşvikleri İçin Protokol İmzalandı

Protokol, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın şahitliğinde, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Samet Güneş tarafından imzalandı.

Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi Yayınlanacak

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, törende yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla bu hafta yayınlanacak olan mesleki ve teknik eğitim politika belgesinin sahadan toplanan taleplere cevap verecek düzenlemeler içerdiğini belirtti. Tekin, "Herkesin bir mesleği olsun istiyoruz. Bu kapsamda, ortaokullarda zanaat atölyeleri kurarak, mesleki ve teknik eğitimde sektörle entegre, pansiyonlu çırakların kalabildiği okullar oluşturmayı hedefliyoruz," dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın Açıklamaları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, törende yaptığı konuşmada, donanımlı, eğitimli, çalışan ve üreten gençlere ihtiyaç olduğunu vurguladı. İstihdam oranlarını artırdıklarını belirten Işıkhan, Nisan 2024 itibarıyla istihdam sayısını 32,6 milyon kişiye çıkararak rekor seviyeye ulaştıklarını söyledi. İŞKUR aracılığıyla son bir yılda 1,3 milyon vatandaşın işe yerleştirildiğini belirtti.

Yeni Destekler ve Teşvikler

Eşleştirmeleri esas alarak, meslek liselerini tamamlayan ve İşbaşı Eğitim Programına katılan gençlere asgari ücretten yüzde 30 daha fazla tutarda cep harçlığı verdiklerini belirten Işıkhan, şunları kaydetti:

"Meslek lisesi mezunlarımız, eğer mezun oldukları alanda İşbaşı Eğitim Programına katılım sağlarlarsa, alacakları cep harçlığının günlük tutarı, 654 liradan, 850 liraya yükselmektedir. Bu uygulama, mezunlarımızın kendi alanlarında iş hayatına katılmaları ve daha kolay iş bulabilmeleri noktasında önemli bir destektir. Önümüzdeki dönemde de iş arayan ve işverenlerimizin yanlarında olacak, istihdamın korunması ve arttırılması noktasında Bakanlık olarak üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. İnşallah, Türkiye Yüzyılı'nı, yüzyıla damgasını vuracak gençlerimizle birlikte inşa edeceğiz. Buna yürekten inanıyorum."

Törenin ardından Bakan Tekin ve Işıkhan, Mamak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Azra Kaderoğlu'nun keman dinletisini dinleyerek hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Samet Güneş Ali Karagöz Mesleki ve Teknik lise mezunları teşvik