Ekolojik Takip Derneği, Kartal'da Çocuklarla Birlikte Yeşil Bir Gelecek İnşa Ediyor

Ekolojik Takip Derneği Başkanı Funda Kaba, basın mensuplarıyla gerçekleştirdiği kahvaltıda derneğin faaliyetleri ve hedefleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 2016 yılında Bağımsız Yaşam Derneği ile çalışmalarına başlayan Kaba, çocukların, gençlerin ve annelerin doğayla iç içe olmalarını sağlayarak sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyor. Çocukların toprakla bütünleşmesini sağlıyor.

Basın mensuplarının katılım sağladığı programda Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Dilek Kars ve Adem Uçar da birer konuşma yaparak, doğa ve çevre ile ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdiler ve bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarının yanında olduklarını belirttiler.

Dernek, ekolojinin bir bütün olarak korunması, doğal ve onarıcı tarımın yaygınlaştırılması, Türkiye’de üretilen tarımsal ürünlerin ilaçsız ve doğal olduğunun takibi yaparak, tüketicilerin bu ürünlere aracısız olarak sağlıklı erişiminin sağlanması için çalışmalar yapmak amacını güdüyor.

"Çok iyi asker yetiştiririz, çok iyi çiftçi yetiştiririz. Çünkü, topraklarımız fazladır ve o toprakların düşmanları da fazladır" sözleriyle başladığı konuşmasında, Atatürk'ün bu sözlerinin önemine vurgu yapan Kaba, derneğin de aynı ideallerle hareket ettiğini belirtti. Kent Bostanları'nı yaygınlaştırmak istediklerini belirterek Uğurmumcu Muhtarı ile yer tespitleri yaptıklarını söyledi.

Kartal'da proje okul olarak Zekeriya Güçer İlköğretim Okulu bahçesini dönüştürme projesi üzerinde çalışan dernek Milli Eğitim Müdürlüğünden izinle çalışmalaraını yürüttü. Öğrencilerle birlikte toprağı iyileştirme çalışmalarına başladı. Okul bahçesindeki inşaat toprağını verimli hale getirmek için çeşitli çalışmalar yürüten dernek üyeleri, çocuklara tarımın temel prensiplerini öğretiyor.

“Tohum Büyüten Mini Eller” projesiyle Öğretmen Zekeriya Güçer İlkokulu’nda Çevre Kulübü üyesi öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizle birlikte, Kartal Belediyesi’nin destekleri ve velilerimizin katkılarıyla, uzun süredir atıl durumda olan bahçemizi yeniden canlandırdık. Atalık tohumlarla toprağı buluşturduğumuz bu özel gün, permakültür teknikleriyle sürdürülebilir bir geleceğe adım attığımızın bir göstergesi oldu.

Bu anlamlı projede bize yol gösteren ve desteklerini esirgemeyen sevgili Dr. Dilek Kars ve Umut Veli Develi’ye gönülden teşekkürlerimizi sunuyoruz. Onların değerli katkıları olmasaydı, bu başarıyı elde etmemiz mümkün olmazdı. Ayrıca, Kartal Belediye Başkanı’na ve Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne de destekleri için sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.

Öğretmen Zekeriya Güçer İlkokulu, bu projenin pilot okulu olarak ilk etkinliğimizi gerçekleştirdiğimiz yer oldu. Gelecekte daha birçok okulla iş birliği yaparak, benzer projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz."

Fotograf: Haziran 2024

Yerel tohumların önemine dikkat çeken Kaba, hibrit tohumlar yerine ata tohumlarını kullanarak biyoçeşitliliğin korunmasına katkıda bulunmayı hedefliyorlar. Dernek, elde ettikleri tohumları diğer bölgelerdeki çiftçilerle paylaşarak yerel tohum bankasının oluşturulmasına da öncülük ediyor.

Kaba, Çanakkale Belediyesi, Bursa Belediyesi ve diğer kurumların destekleriyle çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, bu kurumlara teşekkür etti. Özellikle Vicdan Karabudak'ın derneğe verdiği destekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Derneğin hedeflerinden biri, Kartal'da bir bostan alanı oluşturmak ve Tohum Bankası kurmak. Bu amaçla basın mensuplarına da seslenen Kaba, onların desteğiyle belediyeyi bu konuda harekete geçirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Ekolojik Takip Derneği Funda Kaba ata tohumu çevre klubü