Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özel'in gündemi ne oldu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, CHP Genel Merkezi'ne yaptığı tarihi ziyarette, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile bir buçuk saat süren görüşmede birçok önemli konu ele alındı. Görüşmenin ana gündem maddeleri ekonomik sorunlar, adalet talepleri ve yerel yönetim meseleleriydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk görüşemeden bir ay geçmesinin ardından bugün saat 16.00’da Özgür Özel ile görüşmek üzere CHP Genel Merkez’e geldi. Özel, Erdoğan’ı kapıda karşıladı

Karşılamada Özel’e CHP İsanbul Milletvekili Namık Tan; Erdoğan’a ise AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.

Erdoğan ve Özel, 12’nci kattaki genel başkanlık makamına çıktı. Görüşme öncesinde makam odasında, Erdoğan'ın AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı kimliği dikkate alınarak düzenleme yapıldı. Buna göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk bayrağının; Özel ise CHP bayrağının önünde oturdu. Odanın düzeninde herhangi bir değişiklik olmadığı görüldü. Görüşme 1.5 saat sürdü 18 yılın ardından genel merkeze gelen Erdoğan ile Özel’in görüşmesi 16.00 itibarıyla başladı. Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede, 2 Mayıs’ta olduğu gibi liderlere Elitaş ile Tan, not tutmak üzere eşlik etti. 

CHP Genel Merkezi'ndeki tarihi görüşmenin ardından CHP kaynaklarından edindiği bilgiye göre görüşülen gündem maddeleri şu şekilde:

Ekonomik Konular:

Asgari Ücret ve Emekli Maaşları hakkında Özgür Özel, asgari ücrete temmuz ayında ara zam yapılması gerektiğini belirtti. En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Staj ve Çıraklık Mağdurları: Staj ve çıraklık mağdurlarının sıkıntıları dile getirildi.

Emeklilikte Kademe Bekleyenler: Emeklilikte kademe bekleyenlerin durumu masaya yatırıldı.

Tarım ve Üretici Fiyatları üzerinde oluşan tepkiler nedeniyle çay ve hububat üreticilerinin beklentilerine göre alım fiyatlarının yeniden düzenlenmesi talep edildi.

Öğretmenlerin Sorunlarının da gündeme alındığı görüşmede atanamayan öğretmenlerin ve özel okul öğretmenlerinin sorunları konuşuldu.

Kira yardımı sona erecek olan depremzedelerin sorunları da konuşuldu.

Adalet ve Hukuk Konuları:

Gezi Davası, Sinan Ateş ve Tahir Elçi Cinayetleri davalarında adaletin konuşulduğu görüşmede

Emine Şenyaşar'ın Adalet Talebi de görüşüldü.

Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanması konusu ele alındı.

Vergi Adaleti ve Ekonomik Reformlar gündemi masaya yatırıldı.  Kaynaklar; vergide adalet talebi için ortak yasal çalışma önerisi yapılan görüşmede Özel'in yurttaşın ekonomik taleplerinin karşılanması için makro bir çözüme ihtiyaç olduğunu belirttiğini kaydetti. 

Buna göre Özel, adaletli bir vergi sistemi için tüm siyasi partilerin katılımıyla Meclis’in çalıştırılmasını teklif etti. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmasının esas olduğunu, bunun yanında mevcut bütçenin gelir ve giderleri üzerinde de mali çalışma yapılması ve adaletsizliği giderecek tedbirler alınması gerektiğini Cumhurbaşkanıyla paylaştığı ifade edildi. Alınan bilgiye göre Özel, bu çerçevede, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile CHP’nin ekonomi kadrolarının, adaletli bir vergi sisteminin oluşturulması talebi konusunda bir araya gelebileceği de bildirildi.

CHP kaynakları, Türkiye’nin ağır bir ekonomik kriz yaşadığını, bu krizin 86 milyon vatandaşa maliyeti olduğunu belirterek üzerinde durulması gereken temel konunun, bu maliyeti kimin karşılayacağı sorusu olduğunu belirtti.

Kurmaylar; emeklilere, asgari ücretlilere zam yapılmayarak, tarım ürünlerine maliyetin altında alım fiyatları açıklanarak, krizin maliyetinin sadece yoksullara yüklenmesini, acı reçetenin dar gelirlilere ödetilmesini kabul etmediklerini vurguladı. Kaynaklar, ekonomik krizden mağdur olan toplum kesimlerinin yanlış politikalar nedeniyle daha fazla ezdirilmemesi için inisiyatif almaya hazır olduklarını, bunun zemininin de TBMM olduğunu aktardı.

Anayasa Tartışmaları:

'Yeni anayasa toplumun beklentileri arasında yer almıyor''

Özel, yeni anayasa konusunun toplumun öncelikli beklentileri arasında olmadığını belirtti. Yeni anayasa tartışmalarının başlaması için mevcut Anayasa'ya ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarına uyumun şart olduğunu ifade etti.

Hediyeler ve Protokol:

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in aktardığına göre; Erdoğan, CHP'ye Türkiye'nin farklı bölgelerinden zeytinyağı ve çifte kavrulmuş lokum hediye etti. Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yine Erdoğan tarafından Tan'a; özel kutuda fincan takımı hediye edildi. Özel, Erdoğan’a Paşabahçe’nin "Gururla" koleksiyonundan "Payidar Gondol" isimli parçayı hediye etti.

Görüşme, CHP Genel Merkezi’nin 12’nci katındaki genel başkanlık makamında gerçekleşti. Görüşmede Türk kahvesi ve çay ikram edildi.

Görüşmenin ardından iki lider ortak açıklama yapmadı.

Anka Haber'den GÜLARA SUBAŞI-İLEYDA ÖZMEN'in aktardığı haberin detaylarına göre bu ziyaret, CHP ve AK Parti arasındaki "siyasette normalleşme" sürecinin bir parçası olarak değerlendirilirken, vatandaşların ekonomik ve adalet taleplerinin karşılanması için önemli bir adım olarak görüldü. 

Erdoğan-Özel neler konuştu