Bütçe Komisyonu'nda belediye borçları gerginliği
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda devam eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçe görüşmelerinde; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, milletvekillerinin belediye borçları ile ilgili sorularını yanıtlarken tartışma çıktı. Bakan Işıkhan'ın "En borçlu belediyeler CHP'li belediyeler" sözlerine CHP'li Arı, "AKP'li belediye başkanlarından devralınan borç diyeceksiniz" tepkisini gösterdi
Bakan Vedat Işıkhan'ın "En borçlu belediyeler de kimse alınmasın, CHP'li belediyeler. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) 8,4 milyar lira SGK borcu var" sözleri üzerine CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, "20 sene AKP yönetti orayı ne konuşuyorsunuz? Borçlar Melih Gökçek'ten kaldı. AKP'li belediyelere 2023 öncesi haciz uyguladınız mı? AKP'li belediye başkanlarından kalan, devralınan borç diyeceksiniz. Bakan sözlerini geri alacak. 411 belediye aldık, hazmedemediniz" diye tepki gösterdi.
Bakan Işıkhan, "ABB'nin 4,5 milyar lira borcu vardı. Yedi ayda borcu neredeyse iki katına çıktı. Üstelik bu süreçte borçları kapatma noktasında ne adımı ne de taksitlendirme başvurusu yapmadılar. Her geçen gün borçları katlanarak artıyor. Bu durumda haciz uygulamaktan başka bir şey yapamayacağız" diye konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bakanlığının bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin belediye borçları ile ilgili sorularını yanıtlarken CHP'li ve AK Parti'li milletvekilleri arasında tartışma çıktı.
Bakan Vedat Işıkhan, belediye borçlarına ilişkin şunları söyledi:
"Kapsamlı ve sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi için SGK'nın prim gelirlerinin tahsilatı bizim için çok önemlidir. Emekli aylıklarını öderken, sağlık harcamalarını yaparken topladığımız sigorta primleri bizim için önemli. Ne kadar çok sigorta primi toplayabilirsek emeklilerimize de vatandaşlarımıza da o derece iyi hizmet sunumunu gerçekleştirmiş olacağız.
"Belediyelerin 96 milyarlık borcu bugün 150 milyar liraya ulaşmış durumda"
Belediyelerin 96 milyarlık borcu bugün 150 milyar liraya ulaşmış durumdadır ve maalesef sürdürülemez hale gelmiştir. Belediyelerin borçlarını tahsil edebilmek için şöyle bir yol izliyoruz. Borçlu belediyelerle iletişime geçerek borçları ve ödeme yöntemleri konusunda öncelikle bilgilendirme yapıyoruz. Daha sonra borçların ödenmesi talep edilmektedir. Belediyelere borçların özel yapılandırma kanunları kapsamında 120 aya kadar vadelerle taksitlendirmek üzere genel bütçe paylarından kesinti yapılarak tahsil edilmektedir. Yapılandırma kapsamında oluşan borçlar ise 6183 sayılı Kanun kapsamında 36 aya kadar vadelerle tecil edilebilmektedir.
"Tüm belediyelere sesleniyoruz, borcunuzu ödeyin"
Borçlu belediyeler, borçlarına karşılık gayrimenkul teklifiyle borçlarını ödeyebilme imkanına sahiptirler. Bütün belediyelere eşit yaklaşıyoruz. Bütün belediyelere kamuoyu önünde aynı çağrıyı yapıyoruz. Tüm belediyelere sesleniyoruz. Borcunuzu ödeyin, borçların birikmesine ve ödenmesi zor seviyelere gelmesine müsaade etmeyin. Tek seferde ödeyemiyorsanız gelin bize başvurun, taksitlendirelim. İsterseniz gayrimenkul takası teklifi yapın. Bizim çağrılarımızı dikkate alın. Borçlarını ödeme iradesi gösteren belediyelerimize elbette bir işlem yapmıyoruz.
"Hiçbir parti ayrımı yapmıyoruz"
Hiçbir parti ayrımı yapmıyoruz. Örneğin; Şişli, İzmit, Bodrum belediye başkanları geldiler. Benimle görüştüler, borçlarını ödeme noktasında desteklerini ortaya koydular. Ancak bunca çağrımıza rağmen, borçları konusunda hiçbir adım atmayan belediyelere mevzuatın da öngördüğü şekilde haciz dahil işlemleri uygulamak durumundayız. Bunu yaparken de en borçlu belediyelerden başlayarak işlemleri gerçekleştiriyoruz. En borçlu belediyeler de kimse alınmasın, üzerine de almasın CHP'li belediyeler. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 8,4 milyar lira SGK borcu var."
Bakan Işıkhan'ın "En borçlu belediyeler de kimse alınmasın CHP'li belediyeler" sözlerinin ardından CHP ve AK Parti milletvekilleri arasında tartışma çıktı.
CHP'li milletvekillleri Bakan Işıkhan'a "Söyleminiz bile ayrımcılık" diyerek tepki gösterdi.
CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Bakan Işıkhan'a; "20 sene AKP yönetti orayı ne konuşuyorsunuz? Borçlar Melih Gökçek'ten kaldı. 233 belediye kazandık. AKP'lilerden aldık belediyeleri. AKP'li belediyelere 2023 öncesi haciz uyguladınız mı? Camiyle takas yaptınız" dedi. AK Parti sıralarından "En borçlu belediyeler CHP'de, dedi. Bunda ne var" sesleri yükseldi.
"AKP'li belediye başkanlarından kalan, devralınan borç diyeceksiniz. Bakan sözlerini geri alacak"
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, CHP sıralarına "Bakan ne diyecek" diye sordu.
Cavit Arı, "AKP'li belediye başkanlarından kalan, devralınan borç diyeceksiniz. Bakan sözlerini geri alacak. 411 belediye aldık, hazmedemediniz" tepkisini gösterdi.
Mehmet Muş, "Kimse CHP diyemeyecek, Bakan'ın ne konuşacağını tanzim edeceksiniz. Kendinizi çekin kayda alın, bir görün. Demek ki yerel seçimlerde halk sizi tercih etti. Sayın Bakan bir ifade kullanıyor 'Öyle konuşamazsın, bize saygısızlık yapamazsın. CHP'li belediyeye, CHP'ye bir şey denmeyecek' bu mu bizim nezaketimiz. Bağırınca haklı mı oluyorsunuz? Sizi haklı çıkarmıyor " diye konuştu. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise "Dünya alem bunun seçimin rövanşı olduğunu biliyor" diye tepki gösterdi.
"Her geçen gün borçları katlanarak artıyor, bu durumda haciz uygulamaktan başka bir şey yapamayacağız"
Işıkhan, sözlerine şöyle devam etti:
"ABB'nin şu anda 8,4 milyar lira SGK borcu var. 2019'da Melih Gökçek'ten belediye devralındığında SGK prim borcu 200 milyon liraydı. Bu konuyu mart ayında ilk kez dile getirdiğimizde ABB'nin 4,5 milyar lira borcu vardı. Yedi ayda borcu neredeyse iki katına çıktı. Üstelik bu süreçte borçları kapatma noktasında ne adımı ne de taksitlendirme başvurusu yapmadılar. Her geçen gün borçları katlanarak artıyor. Bu durumda haciz uygulamaktan başka bir şey yapamayacağız. 150 milyar borcun parti bazında dağılımı ise şöyle, CHP bu borcun yüzde 67,5'ine sahip. AKP yüzde 25, MHP yüzde 3, DEM Parti yüzde 2. Biz kanunun emrettiği neyse onu yapıyoruz. Ben borçlarımı nasıl tahsil edeceğim? Biz parti ayrımı yapmıyoruz."