Başkan Yüksel: Kartal'da Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Projeler Hız Kazanıyor

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Kordonboyu Mahalle Buluşmasında yaptığı konuşmada, ilçedeki öncelikli konular ve gelecek planları hakkında detaylı bilgiler verdi. Başkan, vatandaşların kentsel dönüşüm, sosyal tesisler ve sokak hayvanları gibi konularda yaşadığı sorunların farkında olduğunu ve bu sorunlara çözüm bulmak için çalışmaların hızlandırıldığını belirtti.

Başkan Yüksel: Kartal'da Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Projeler Hız Kazanıyor

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, "Mahallemi Dinliyorum" etkinliği kapsamında mahalle sakinlerinden gelen eleştiri ve talepleri değerlendirerek, bu taleplere göre öncelikli çalışmaları sıraladı:

"Öncelik sırasına göre, birinci sırada kentsel dönüşümdeki aksaklıklar, ikinci sırada sokak hayvanları, üçüncü sırada ise temizlikle ilgili sorunlar bulunuyor."

Vatandaşın Öncelikli Sıkıntısı: Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan aksaklıklarla ilgili endişelerin dile getirildiği buluşmada Başkan Yüksel, bu sürecin hızlandırılması için çalışmalar yapıldığını, özellikle toplulaştırma projeleriyle emsal artışının sağlanmasına çalışıldığını ifade etti. Yüksel, şunları söyledi:

"Dönüşümdeki hızımızı arttıracağımız bir dönem. Emsal ile ilgili bahsettiğim 1000 ve 2000 metrekare buluşmalarının sürece bir artı değer katması için bir çabamız var ama onun dışında bu bölgede dönüşüme önayak olduğumuz çok site var. 6 Şubat 2023 depremi tüm Türkiye'ye çok şey öğretti. Ama bize 6 Şubat 2019'da öğretti. Yeşilyurt Apartmanı 6 Şubat 2019'da kendi kendine yıkıldı. Dolayısıyla hiçbir mühendis arkadaş ne kurumda ne kurumun dışında yetkisini zorlayacak ya da görmediği, bilmediği hiçbir şeyi ne onaylar, ne izin verir. Dolayısıyla resmi bir mühendislik raporu almadan ilerleme olmaz. O konuda hiç tereddüdünüz olmasın. Ülkece çok büyük dersler almamız gerekiyor. Aldığımızı da düşünüyorum. Inşallah herkes almıştır.

Yüksel, kötü ekonomi yönetiminin kentsel dönüşüm hızını ve hizmetlerdeki performansı olumsuz etkilediğini, ancak çözüm üretmeye odaklandıklarını belirtti. Beş yıl içinde Kordonboyu'nda kentsel dönüşümle Kartal'ın merkezi, tren yolu üstü ve altı gibi bölgelerde dönüşüm çalışmalarını tamamlamayı planladıklarını ifade etti. Kiptaş'la iş birliği yaparak süreci hızlandırmak için çalışmaları başlattıklarını ekledi.

İnşaat maliyetlerinin bu kadar zirvede olduğu bu dönemde maalesef tabii ki müteahhitlerin sizlere söylediği; 150 metrekare dairen var, 100 metrekare dairen var ancak 50 metrekare alırsın süreci maliyetle alakalı maalesef. Bu kötü ekonominin, bu kötü ekonomi yönetiminin bizi sürüklediği, bizi cezalandırdığı, emekliyi cezalandırdığı, kentsel dönüşümdeki hızımızı kestiği ya da hizmetteki hızımızı kestiği süreçlerin tabii ki tek sorumlusu bazen biz olmuyoruz. Ama dedim ya şikayette etmeden çözüm üretmeye, çözüm bulmaya çalışıyoruz. Gayretimizi, hızımızı arttırmaya çalışacağız. 

Beş yıl içerisinde Kordonboyu'nda kentsel dönüşümle beraber başta Kartal'ın merkezi olmak üzere tren yolun altı tren yolunun üstü (etap 1, etap 2 dediğimiz) bu dönem bu dönüşümü hayata geçirmiş olacağız. Kiptaş'la beraber hızlandırmış olacağız. Kartal'ın merkez problemini çözeceğiz. Çarşı problemini çözeceğiz. Cazibe problemini çözmüş olacağız. Ve Ankara Caddesi'yle alt rıhtımdaki çay bahçelerinin olduğu caddenin de hem alt yapısını hem üst yapısını yapıp güzelleştirip orayı da tertemiz yapmış olacağız. Geçtiğimiz dönem hatırlayın. Yağmur suyu alt yapısını yaptık. hem cadde boyunca o caddenin yenilenmesi tren yoluna paralel karanlık alanı düzeltmiştik. Bu yılda bu dönemde Kartal Çarşı, Ankara Caddesi ve altında düzenlemeyi gerçekleştirip Kartal'ın merkez problemini, caziye problemini inşallah hep birlikte çözmüş olacağız."

"Bu aynı zamanda nasıl her şeyin maliyeti üç dört kat artıyorsa bizdeki maliyetler de öyle. Gelirler TÜİK'e göre artıyor, giderler sokaktaki enflasyona göre artıyor. O yüzden şu an müteahhitler de girişimciler de kar etmedikleri işe girmiyorlar. O yüzden binalar bekliyor. Yıl 2012 değil ki. Hatırlayın! Bir dairemi vereyim, iki dairemi alırım dönemi vardı. Bir dairemi veririm, bir dairemi alırım dönemiyle devam etti. 2019'dan bu yana bir dairemi veririm, üzerine bir de para veririm ancak kentsel dönüşüm ya da yenileme süreci olur, dönemi başladı.

Şu an yarısı bizden kampanyasının uygulamalarının örneklerini bekliyoruz. Yani bir sözlü bilgi var ama uygulamayla alakalı çok ilerleme yok. Birkaç örneği var. Onlarla ilgili olumlu bir dönüş geldiğinde bütün siteler ve komşularımızla ilgili süreçlerini hızlandırabilmek için takip ediyoruz.

Aynı zamanda Büyükşehir Belediye'mizle Kiptaş'la birlikte bir sözleşme imzalıyoruz. Sitelerdeki dönüşümüzün arttırabilmek için bir komşumuz söyledi. 'Kiptaş'la iletişime geçmekte zorlanıyoruz.' Kiptaş'ın üzerinde şu an 30.000 yakın dönüşüm başvurusu var. O kadar sorunlar biriktirildi ki bugüne gelene kadar. Ekonominin ya da parasal bolluğun iyi olduğu dönemlerde, 2012 bandında en azından krediye, banka borcuna kaynağa rahat ulaşılan dönemlerde girişimcilerin iştahı çok fazlaydı. Hatırlayın! Sizin evlerinize ya da sitelerinize bile teklif vermişlerdir. Belki o an anlaşamamışsınızdır. Ya da kendi içinizde yönetimi kuramamışsınızdır.

Kordonboyu'nun alt kesimi, tren yolunun altı çok eski bir yerleşim yeri. Dolayısıyla doksan dokuz depreminden önce yapılan binaların sayılarının çok fazla olduğunu biliyorum. Kentsel strateji belgemizde de çalıştık. Hem Cevizli hem Kordonboyu Mahallesi bu konuda gösteriyor kendini. 99 öncesi yapılan binaların sayısının fazlalığıyla kırmızı renkle. Geçtiğimiz dönem durmadık. Yaklaşık 2600 binanın dönüşümünü sağladık. Dolayısıyla diğer ilçelerin çok çok üstünde. En çok binanın kentsel dönüşüme girdiği ilk üç, ilk beş ilçeden bir tanesidir Kartal. Ama yeterli değil. Yani diğer belediyelere göre iyi durumda olmamız tatmin etmiyor. Tabii ki çok daha hızlanmamız lazım.

1000 ve 2000 metrekare toplulaştırma da emsal arttırımı ile ilgili çalışıyoruz

Tabii ki çok daha hızlanmamız lazım ama bu da finanstan kaynaklanıyor.  Ancak müteahhitlerin size sunduğu düşük metrekareli daire tekliflerinin sebebi inşaat maliyetlerinin artışı. Emsalle bu iş maalesef çözülmüyor. Yani emsali arttırarak İstanbul'un zaten sonunu getirdiler. Dolayısıyla 'İstanbul'a ihanet ettik' cümlesinin ardından hiçbir bölgede kolay kolay emsal artışı gerçekleşmedi. Bir tek Orhantepe'de gerçekleşti. Yeşilyurt apartmanı kendi kendine yıkıldı, afet oldu. O bina kendi kendine yıkılınca bakanlık yönlendirmesiyle çevre binaların her biri panikle karot aldırdı. Herkesin binası çürük çıktı. Yaklaşık 150 bina. Ortada bir kriz olduğu için orada emsal 2.07'ye çıktı. Aynı şekilde diğer mahallelerde de bunu gerçekleştirelim diye tabii ki talep ilettik. Daha çok toplulaştırmayla ilgili yani dört tane bina yan yana geldiğinde 2000 metrekare ya da 3000 metrekareyi bulduğunda artı emsal alınsın. Şu an iki konu üzerinde çalışıyoruz. Yani 1000 - 2000 metrekare toplulaştıran komşularımızın emsalini arttırmakla alakalı da kafa yoruyoruz ki kentsel dönüşüm hızı artsın. Şu an 3000 - 5000 metrekare yan yana gelirseniz emsal alabiliyorsunuz." dedi.

Sosyal Tesisler'de Emeklilere Özel İndirim Eylül'de

İlçedeki sosyal tesislerin sayısının artırılması ve emeklilere yönelik indirimler gibi sosyal desteklerin sağlanması taleplerine değinen Yüksel, Kartal'da belediyeye ait on iki sosyal tesis bulunduğunu ve bu tesislerde özel sektöre göre daha uygun fiyatlar sunulduğunu belirtti. Sosyal tesislerde kar amacı gütmediklerini, aksine sübvansiyon sağladıklarını vurguladı. Emeklilere özel indirim sürecini hayata geçireceklerini ve tesislerin büyük kısmını emeklilerin ziyaret ettiğini ifade etti.

"Çok uzun konuşan komşumuz konuşmasını TÜİK ile bitirdi. Yani 2018 yılından sonra özellikle bu tek haneli enflasyon sürecinden çift haneli hatta neredeyse yüzde yüzleri bulan enflasyon süreciyle beraber mutfaktaki yangınlar aslında her yere ulaştı. Dolayısıyla satın alma gücü paritesi dediğimiz süreçle, kazandığımızın maalesef kuşa döndüğü bir sürece hepimizi getirmiş oldu. Dolayısıyla artık sosyal tesisleri bile hem eleştiriliyor hem de biraz daha uygun olsun diye sitem ediliyor. Tabii ki gözden geçiririz."

"Emeklilere özel indirim sürecini de hayata geçireceğiz. Sosyal tesislerimizin yüzde yetmişini, yüzde seksenini emekli komşularımız ziyaret ediyor. Bu günlere kolay gelinmedi; satın alma gücünün düştüğü, insanların alım gücünün azaldığı, kazançlarının ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediği bir dönemdeyiz. Mutfakta sorunlar olduğu gibi kamuda da sorunlar var ve bu sorunlar bize de yansıyor. Gelirlerimiz her geçen gün düşüyor, kesintilerimiz artıyor ve bize gönderilen kaynaklar personel maaşlarını bile karşılamaya yetmiyor. Ama bu durumdan şikayet etmek yerine çözüm üretmeye çalışıyoruz. Hizmet hızımızı artırmak için çaba sarf ediyoruz." dedi.

Sokak Hayvanlarına Barınak Tahsisi Alındı

Başkan Yüksel, Yakacık’ta 2022 yılında açılan Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi ile kısırlaştırma çalışmalarının artırıldığını ve kedi popülasyonunun kontrol altına alındığını, ancak köpek popülasyonunu kontrol altına almanın daha zorlu bir süreç olduğunu belirtti. Yeni bir barınak çalışmasıyla bu sorunu çözmeyi hedeflediklerini ve barınak tamamlandığında köpek popülasyonunu da kontrol altına almayı planladıklarını söyledi.

İDO ile Görüşme ve Kartal'da Denize Girebilme Sözü

Yüksel, ilçenin altyapısını güçlendirmek ve daha yaşanabilir hale getirmek için yapılan çalışmalara da değindi. Yağmur suyu altyapısı, parklar ve yeşil alanlar gibi konularda yapılan çalışmaların yanı sıra deniz ulaşımına yönelik projelerin de sürdüğünü belirtti. İDO ile yeniden görüşerek Yalova seferlerinin başlatılması için çalışacaklarını ifade etti.

"İDO genel müdürünü çağırdık, tam ikna ettik, Yalova seferi başlayacaktı. Kar etmeyeceğini düşünüyorlar. Bir kere başla, bir ay kar etmezsen bırakırsın. Hatta biz sübvanse ederiz dedik, ikna ettik. Fakat karşımıza pandemi çıktı. Pandemi ile birlikte zor ikna ettiğimiz yönetim asla gelmedi.

Bu dönem tekrar şansımızı deneyeceğiz. 2011'de özelleşti. Özelleşince para kazanmadıkları hiçbir yere gelmiyorlar. Maalesef böyle bir sistemin içerisinde, özelleştirmenin içerisinde kendi kurumlarımız da yok oldu. Ve para kazanmak üzerine kurulu anlayışla özel sektörün emrine girdi. Devlet ayağımızdaki, devlet kaslarımız zayıfladı maalesef. Çünkü özel sektör bazen iyidir, hoştur ama bugünün koşullarında devletin kendi gücünü göstermesi gerekir. O anlamda o kurumlar artık bizi dinlemez pozisyonda, kârına bakıyorlar."

Başkan, şartlar ne olursa olsun şikayet etmeden çözüm odaklı çalışmaya devam edeceklerini, ilçenin sorunlarına çözüm bulmak için kararlı olduğunu ve vatandaşlarla birlikte çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

#Kartal #KentselDönüşüm #SosyalTesisler #SokakHayvanları #Belediye #YerelYönetim

Kartal Belediyesi Gökhan Yüksel emsal kentsel dönüşüm